Wednesday, October 29, 2008

Biskut Pandan Sweet




Biskut Pandan Sweet
Sumber: Majalah SAJI

Bahan A
200 g mentega
40 g shortening
180 g gula castor
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil perasa pandan
1/4 sudu kecil pewarna hijau
1 biji kuning telur

Bahan B
280 g tepung naik sendiri
50 g tepung jagung
50 g tepung hongkwee
3 sudu besar horlicks
50 g kelapa kering dikisar halus ( I used dessicated coconut)

Bahan Hiasan
Kuning telur
Kuaci hijau
Gula hiasan warna hijau

(Hiasan ikut suka..)

Cara menyediakannya

1. Putar bahan A hingga sebati (kembang). Masukkan semua bahan B ke dalam adunan mentega dan gaulkan sebati.
2. Canaikan doh dan terap mengikut acuan. Sapukan dengan kuning telur. Letakkan kuaci hijau dan taburkan gula hiasa warna hijau.
3. Bakar pada suhu 150 degrees selama 15-20 minit.

Nota: I tak gunakan perasa pandan.. dan I tambahkan kacang pistachio 150g yang dicincang.

No comments:

Post a Comment