Wednesday, November 19, 2008

Daging Masak Kicap



Daging Masak Kicap

1kg daging (rebus sehingga lembut bersama sedikit garam)
12 biji bawang merah (kisar)
5 biji bawang putih (kisar)
2 1/2 inci halia (kisar)
1 sb rempah kari daging
1 sb cili kisar
1 1/2 sb tomato puri
1-1 1/2 cawan kicap masin
1 1/2 - 2 sb gula
1 batang kayu manis
2 kuntum bunga cengkih
4 biji buah pelaga
3 biji kentang (kupas dan belah empat)

Cara-caranya

1. Tumis kayu manis, bunga cengkih dan buah pelaga hingga kembang dan wangi.
2. Masukkan bahan kisar, rempah kari dan cili kisar lalu tumis sehingga kering dan terbit minyak.
3. Masukkan tomato puri. Tumis sebentar.
4. Masukkan daging bersama air rebusannya sekali,
kicap, gula dan kentang. Masak sehingga kentang empuk.
5. Hidang.

No comments:

Post a Comment