Sunday, November 30, 2008

FISH & CHIPS



Fish & Chips (Serbuk Roti)

Bahan-bahannya
Dory/Sutchi Fillet ( potong 2, tekap dgn kitchen towel hingga kering)
Tepung gandum
Telur + lada putih + garam secukup rasa (kocok)
Serbuk roti

Cara-caranya
1. Salutkan ikan pada tepung kemudian telur dan seterusnya serbuk roti. Perap selama setengah jam. Goreng dengan minyak yang banyak. Hidang bersama coleslaw, baked beans dan french fries.


Coleslaw

Kobis (diracik)
Lobak merah (diracik)
Sos coleslaw dalam botol
Susu pekat

Gaulkan kesemua bahan-bahan ini hingga rata. Masukkan dalam peti sejuk sebelum dihidang.( Susu pekat tak perlu banyak..hanya untuk balance kan rasa masam pada sos coleslaw )






Fish & Chips (Batter)

100g tepung gandum
50g tepung jagung
3/4 sb tepung kastard
1 st baking powder
1/3 st garam
1/3 st gula
1/2 st serbuk kari ikan
1/8 st five spice powder
1 biji kuning telur
2 sb minyak masak
150ml air

Satukan semua bahan kecuali minyak masak. Gaul rata hingga menjadi adunan yang licin. Masukkan minyak masak, gaul rata dan perap selama 10 minit sebelum digunakan.

Nota: Boleh gunakan ikan dory, sotong atau pun udang.

No comments:

Post a Comment