Wednesday, November 19, 2008

Koleh-koleh




KOLEH-KOLEH
Sumber: Resepi.Net(diubah-suai ikut citarasa)

Bahan A
3 cawan santan pekat (santan Kara)
1 helai daun pandan
1/2 sudu teh garam

Bahan B
300 gm tepung kacang hijau
4 cawan air
1 sudu teh perwarna coklat (optional)

Bahan C
420-450 gm gula melaka
1/2 cawan air

Bahan D
1 1/2 cawan pati santan
secubit garam

Loyang bulat 10 inci


Cara menyediakannya

1. Gaul bahan B dan biarkan sekurang-kurangnya 2 jam. Seelok-eloknya semalaman.

2. Masak bahan C hingga gula larut, tapis dan biarkan sejuk.

3. Masak bahan D hingga menjadi tahi (ada perkataan yang lebih sopan tak?) minyak. Ketepikan.

4. Campurkan bahan A, B dan C. Gaul rata.

5. Masak atas api sederhana sambil sentiasa dikacau selama 15 - 20 minit atau hingga nampak agak berminyak.

5. Setelah masak, tuang ke dalam loyang.

6. Taburkan tahi minyak di atas kuih dan biarkan betul-betul sejuk sebelum dipotong.

No comments:

Post a Comment