Saturday, November 29, 2008

Tau Fu Fah




Bahan Tahu

250g kacang soya (rendam semalaman atau sekurang2nya 6 jam)
2 liter air
1tsp glucono (boleh dibeli di kedai Ailin)

Cara-caranya

1. cuci bersih kacang soya dan toskan. Kisar kacang dengan 1 liter air. Perah dengan menggunakan kain. Hampas kacang dikisar sekali lagi dengan lebihan air 1 liter. Perah sekali lagi.
2. Didihkan air kacang soya selama 10 minit. Kaup buang buih dan helaian tahu dipermukaan air.
3. Tuang ke dalam mangkuk. Masukkan glucono dan kacau rata. Tutup.
4. Air tahu akan menjadi kental selepas 5-10 minit. Hidang.


Sirap

200g gula pasir
350 ml air
4 helai daun pandan

Cara-caranya

Satukan kesemua bahan dan didihkan sehingga gula larut.

No comments:

Post a Comment