Sunday, March 22, 2009

AMBENG

OK...post ni khas untuk diri sendiri.hihihi..maklumlah dah tua suka lupa-lupa. I belajar buat Ambeng from my MIL. Tiap kali nak atur lauk, I lupa apa yang harus diletak dulu sebab buatnya setahun tak sekali. Jadi..ini untuk future reference dan juga untuk sesiapa yang mungkin nak cuba buat Ambeng.
Ambeng ni hidangan tradisi orang Jawa. Lauk-paukya adalah lauk-pauk masakan harian. Sesiapa saje boleh buat cuma mengaturnya mesti teratur sebab akan dibahagikan kepada empat orang. Makan Ambeng pun tak boleh dihabiskan..cuma jamah 4-5 suap dan selainnya dibungkus sendiri untuk dibawa pulang.
Selalunya MIL akan buat dulang pertama and I sambung seterusnya....

Sabtu lalu ada majlis doa selamat kecilan kat rumah MIL. Oleh kerana doa selamat tu untuk my two doters, I buat Ambeng. MIL tolong masakkan serunding dan acar.


Nasi

Daun Pisang

Timun

Serunding

Sambal Goreng

No comments:

Post a Comment