Wednesday, August 5, 2009

GARLIC BREAD




Bahan Roti

Bahan A
600g tepung roti
80g gula caster
20g susu tepung
4 st yeast
1 1/2 st garam
1st bread improver

Bahan B
300ml air sejuk
1 biji telur

Bahan C
60g butter

Caranya
1. Satukan bahan A dan B..pukul (gunakan mixer) hingga menjadi satu.
2. Masukkan butter dan pukul terus dgn kelajuan 1 selama 15-20 minit.
3. Biarkan doh naik selama 45 minit...atau hingga doh kembang 2 kali ganda.
4. Bahagikan doh kepada ketulan 100g sebiji...bulatkan dan biarkan ia rehat sebentar selama 10 minit.
5. Giling doh menjadi leper dan gulung..aturkan atas dulang pembakar yg telah disapu butter...biarkan rehat lagi selama 30 minit.
6. Sapukan telur di permukaan doh.
7. Belah memanjang ditengah-tengah doh yang telah kembang dan isikan dengan GARLIC SPREAD.
8. Bakar dengan suhu 200 darjah celcius selama 15-20 minit.

1 comment:

  1. hi, can you give me the english version please.
    thank tou.

    ReplyDelete