Monday, August 3, 2009

NASI JAGUNG



NASI JAGUNG
Sumber: Efkay

Bahan-bahannya
3 cwn beras basmathi....rendam 20 min dan toskan
4.5 cwn air
1 cwn jagung frozen (rendam hingga lembut)
1/2 cwn susu cair
1 s/b rempah beryani
1 s/b minyak sapi
1 sb minyak masak
garam secukup rasa


Bahan tumis
1 labu bawang ]
1 ulas bawang putih ] mesin halus dan campur dgn rempah beryani
1 inci halia ]
1 cm kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 biji bunga cengkih
1 biji buah pelaga

Cara
1. Panaskan minyak sapi dan minyak masak dalam kuali , tumiskan 4 sekawan, masuk bahan kisar tumis hingga wangi.
2. Masuk air,susu,jagung, beras ,garam.
3. Mendidih,alihkan pada rice cooker dan teruskan proses memasak.

No comments:

Post a Comment