Saturday, September 12, 2009

SPANISH CHOCOLATE SQUARES





Bahan A
250g butter
1tsp vanilla essence
130g gula caster

Bahan B
50g serbuk badam
20g susu tepung/coffeemate
40g cornflakes (mesen halus)

Bahan C
270g tepung gandum
30g tepung jagung
20g tepung beras

Bahan Topping
Secukup Dark Chocolate
Secukup White Chocolate

Caranya
1. Pukul bahan A hingga kembang.
2. Masuk bahan B dan C.
3. Ambil separuh adunan dan ratakan dalam loyang cutter ukuran 10x10. Cucuk adunan dengan garpu lalu tekan cutter kedalamnya.
4. Bakar dengan suhu 180 darjah Celcius selama 30 minit. Sejukkan.
5. Keluarkan cutter..tuangkan dark chocolate yang telah dicairkan..picitkan garisan chocolate putih..lorekkan dengan toothpick..masukkan/tekankan kembali cutter yang dikeluarkan tadi.
6. Masukkan dalam petisejuk selama 10 minit untuk mengeraskan chocolate.
7. Setelah sejuk..keluarkan cutter satu persatu..hidang.

No comments:

Post a Comment