Sunday, January 24, 2010

KEK KUKUS COKLAT

Welcome to Club40 my sister..:))






KEK KUKUS COKLAT


Bahan A
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak/mentega cair (kalau gunakan mentega..sukat setelah mentega dicairkan)
1 cawan gula castor
1/2 cawan susu pekat manis

Bahan B
1 1/4 cawan tepung gandum atau cake flour
1 sudu teh soda bicarbonate
1 sudu teh serbuk penaik

Bahan C
3 biji telur (size besar)

Cara-caranya
Semua bahan A dimasukkan ke dalam periuk dan dipanaskan sebentar sehingga gula larut. Tutup dan sejukkan bahan ini.

Pukul bahan C hingga kembang. Masukkan ke dalam bahan A. Kaup balik hingga bahan C bercampur serata dengan bahan A.

Tepung gandum + soda + serbuk penaik dicampur dan diayak. Kemudian sedikit demi sedikit masukkan ke dalam adunan coklat tadi sambil dikaupbalikkan hingga serata.

Tutup bekas kek dengan aluminium foil - untuk mengelakkan air dari menitik ke atas permukaan kek. Kukus selama 1 jam @ sehingga kek masak.

Hias kek ikut creativity sendiri....:))

Tips: Gunakan loyang bulat berukuran 8-9 inci. Alas loyang dengan kertas minyak di dasar dan tepi loyang.

Tuesday, January 12, 2010

BROWNIES MUFFIN

Niat di hati nak share resepi tapi terpesong pulak hati ni nak buat jualan...it's really good you know..hihihi..bettul...rasanya macam my brownies tapi yang ini is slightly pahit...gunakan chocolate yang high cocoa quantity nya..chocolate chips Hershey..chocolate chips lain tak main sebab tak sedap and marshmallows..marshmallows bila dah cair dia very stringy..macam cheese mozzarella...thousand apologies semua...kali ni amik bau dan jamu mata je k...:))




Friday, January 8, 2010

CINNAMON RAISIN BUN

Resepi dari rancangan Vanilla di Suria....Cinnamon Raisin Bun versi melekit...bolehlah jugak kalau dinamakan Sticky Buns sebab kuantiti 'cinnamon filling' bukan mainlah banyak...bila dah masak gulanya cair dan bertakung di bawah...nampak menyelerakan tapi tak tahu eh..belum rasa lagi..lagi panas...tengok apa my children cakap...







Cinnamon Raisin Bun
Sumber : Vanilla

300g bread flour
40g caster sugar
150ml milk
2 tsp yeast
1 egg
¼ tsp salt
1tsp bread improver
30g butter (not in the original recipe but I added cos' remembered seeing Chef using it)



Cinnamon Filling

200g sugar
100g raisins
2 tsp cinnamon powder

Method

1. Beat all ingredients until it forms a soft dough..about 20 minutes.
2. Roll out the dough and rest it in the fridge for 15 minutes.
3. Roll out to a rectangle and glaze with butter and sprinkle with the cinnamon filling.
4. Roll up the dough and cut into 10-12 pieces. Arrange in baking pan/mould and let rest 30 minutes.
5. Egg wash and bake at 190-200 degrees celcius for 15 minutes.
6. Glaze with apricot gem.

Thursday, January 7, 2010

ROTI HOTDOG CHEESE

Dah lama tak bake..lagi-lagi time school holiday...mood malas dah melanda..nak makan roti beli jer kat Champion...Tadi mood rajin sulah latang...buatlah roti untuk breakfast besok...resepi 5 bintang...akan stick to this resepi sampai bila-bila...resepi ada kat page belakang http://sophieswork.blogspot.com/2007/12/basic-sweet-bun-dough-ingredients-bread.html ...selamat menjamu mata...:))