Monday, April 5, 2010

Salmon Pasta in Cream Sauce

Menu Swensen...harga kat Swensen untuk satu orang je makan. Kalau masak sendiri, harga yang sama tapi 4 orang boleh makan..muaikan? :) Selamat mencuba...




1/2 paket spaghetti (rebus hingga lembut)
300g ikan salmon
10-15 biji cendawan butang yang segar (hiris)
1 tin(170g) Nestle cream
850g air rebusan spaghetti
8 biji bawang putih (cincang)
garam dan lada hitam secukup rasa
daun parsely dan parmesan cheese utk taburan
Minyak zaitun utk menumis

Cara-caranya

1. Tumis bawang putih dgn minyak zaitun hingga wangi.
2. Masukkan cendawan dan goreng hingga layu.
2. Masukkan Nestle cream, air rebusan spaghetti,gaul rata dan didihkan sebentar.
4. Masukkan ikan salmon, garam dan lada hitam secukup rasa. Didihkan hingga ikan masak. Keluarkan dan hancurkan ikan menjadi kepingan yang kasar...masukkan kembali ke dalam kuali.
5. Masukkan spaghetti, gaul rata dan hidang bersama dgn taburan daun parsely dan parmesan cheese.

6 comments:

  1. Looks yummy....kak nak tny ikan tu goreng kosong eek ...xfaham sbb ade tulis didih hingga ikan masak....me suke sgt spageti camne....hope to hear from u

    ReplyDelete
  2. Hai Efkay...how r u? Sorrylah akak buat u confuse. Akak try dua style...goreng dulu ikannya atau masukkan terus ikan mentah dalam sos cream.Kalau goreng..sosnya kurang flavour ikan salmon tapi kalau ikan mentah dimasak sama-sama sosnya it gives better flavour. Kalau nak goreng ikannya dulu..taruk garam dan black pepper sikit. Boleh ganti dgn ikan tuna dlm tin..yang chunky...or seafood or whatever you like lah.. :)) Nanti akak amend step 1..tu yang buat Efkay confuse.

    ReplyDelete
  3. Me sihat...Alhamdulillah...Thanks kak.....

    ReplyDelete
  4. Kaka pasta looks great. Cuppies and Doll are lovely!

    ReplyDelete
  5. Hi Kaka , I have two awards for you . Do drop by my place and pick them up . c ya !

    ReplyDelete