Thursday, November 25, 2010

RENDANG RUSUK MOO


RENDANG RUSUK MOO

Daging lembu - 1-1 ½ kg (potong kecil)
Bawang besar - 2 biji
Bawang putih - 5 biji
Halia - 2 ½ inci
Serai - 2 batang
Lengkuas - 1 inci
Cili kisar - 3-4 sudu besar
Ketumbar - 2 sudu besar
Jintan kasar - 1 sudu teh
Jintan halus - 1 sudu teh
Lada hitam - 1 sudu teh
Kunyit serbuk - ½ sudu teh
Kerisik - 3-4 sudu besar
Santan Kara - 750ml
Daun kunyit - 2 helai
Garam dan gula melaka secukup rasa
Air secukupya


Caranya

Satukan semua bahan dalam periuk atau kuali. Masak dan tambahkan air sehingga daging empuk dan kuahnya pekat..cukupkan garam dan gula melaka…hidang.